Συνέντευξη PAOK COMMUNITY: Γιώργος Σκιαθίτης!


Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη έδωσε στην σελίδα μας ο πρώην προπονητής τερματοφυλάκων του ΠΑΟΚ, Γιώργος Σκιαθίτης. Ο κ. Σκιαθίτης μίλησε για όλους και για όλα ενώ μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στους κερδισμένους τίτλους, τις αξέχαστες στιγμές στους τελικούς, την Μεσημβρία, την Τούμπα, τους νεαρούς τερματοφύλακες των ακαδημιών, την διοίκηση Σαββίδη και πολλά άλλα.


Αναλυτικά η συνέντευξη:


• Ποιος είναι ο πιο ποιοτικός τερματοφύλακας με τον οποίο έχετε δουλέψει? 

- Η αλήθεια είναι πως στο υψηλό επίπεδο και πόσο μάλλον στον ΠΑΟΚ, μια ομάδα που έχει πάντα στόχο την κατάκτηση τίτλων, όλοι οι τερματοφύλακες όπως και οι ποδοσφαιριστές πρέπει να είναι top. Πιο ποιοτικός τερματοφύλακας, αν και άτυχος το διάστημα που βρισκόταν στην ομάδα λόγω τραυματισμών, ήταν ο Παναγιώτης Γλύκος. Άρτιος τεχνικά και τακτικά ,τόσο στα αμυντικά όσο και στα επιθετικά του καθήκοντα.


• Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο καλύτερος στον κόσμο?

- Ακόμα πιο δύσκολη ερώτηση στο να ξεχωρίσω κάποιον ,αλλά οι δύο Γερμανοί, Neuer και Ter Stegen, μαζί με τον Buffon λίγο πιο πάνω, είναι οι κορυφαίοι για μένα!


• Παρακολουθείτε την φετινή πορεία του ΠΑΟΚ? 

- Πως θα μπορούσα να μην την παρακολουθώ όταν τα τελευταία χρόνια ήταν η 2η οικογένεια μου? Εκεί βρίσκονται οι αθλητές μου, οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές, το προσωπικό, άνθρωποι που έχουμε ζήσει μαζί στιγμές με πάθος και αφοσίωση στους στόχους μας, που πολλές φορές τους πετύχαμε, άλλες δε μας άφησαν, και άλλες που αδικήσαμε τους εαυτούς μας. Έχω περισσότερο άγχος τώρα γιατί δε βρίσκομαι κοντά τους...


• Πώς πιστεύετε ότι θα εξελιχθεί η χρονιά?

- Η χρόνια θα είναι δύσκολη. Έγινε μια αλλαγή προπονητή και ο κόσμος δυστυχώς δεν βρίσκεται στο γήπεδο για να βοηθήσει την ομάδα... Έχει πολύ δρόμο το πρωτάθλημα. Το γεγονός ότι η ομάδα δεν συνεχίζει στην Ευρώπη ίσως δώσει το χρόνο που χρειάζεται και ο προπονητής για να την προετοιμάσει καλύτερα και να πετύχουν όλοι μαζί!

• Μέχρι τώρα έχουμε δει τους Ζίβκοβιτς και Πασχαλάκη (όπως και πέρυσι) να μοιράζονται τον χρόνο συμμετοχής. Από πίσω ωστόσο υπάρχει ένας "διψασμένος" για συμμετοχές Ρέι αλλά και ο μικρός Ταλιχμανίδης. Ποιες είναι οι διαφορές τους και τα δυνατά τους χαρακτηριστικά και ποιος πιστεύετε ότι πρέπει να είναι βασικός?

- Εδώ θα με συγχωρήσετε αλλά αυτή η ερώτηση δεν μπορεί να απαντηθεί μέσω Instagram.
Θα πρέπει να γνωρίζετε πως είμαι UEFA A GK διπλωματούχος προπονητής τερματοφυλακων και απόφοιτος ΤΕΦΑΑ με μεταπτυχιακό στην εκπαίδευση. Και σας το λέω αυτό γιατί ως επαγγελματίας η ανάλυση και αξιολόγηση των χαρακτηριστικών των τερματοφυλάκων απαιτεί ώρες δουλειάς. Και αυτή τη δουλειά την κάναμε χρησιμοποιώντας ότι πιο σύγχρονο από πλευράς καταγραφής προπόνησης με gps ειδικά για τους Τερματοφύλακες όπως και ανάλυσης αγώνα αφού δημιουργήσαμε μια βάση δεδομένων με το πρόγραμμα sportscode. Όποτε καταλαβαίνετε δεν είναι εύκολο με 2 λόγια να σας δώσω μια τέτοια ανάλυση.

Ειμαι σίγουρος όμως γιατί γνωρίζω τα παιδιά, ανεξαρτήτως του τρόπου προπόνησης, πως κάθε μέρα δουλεύουν σκληρά για να βελτιωθούν και να είναι έτοιμοι όταν τους ζητηθεί να αγωνιστούν.

Τώρα για τον καθένα ξεχωριστά:
Ο Ζιβκοβιτς με τον Πασχαλακη έχουν αγωνιστεί φέτος.Ο Ταλιχμανιδης συνεχίζει να προπονείται μαζί τους χωρίς να αγωνίζεται στην Κ19, και μιας κι έχει ανανεώσει το συμβόλαιο του θεωρώ πως θα έπρεπε να πάει να αγωνιστεί ως δανεικός και να πάρει αγωνιστικές εμπειριες στο αντρικό ποδόσφαιρο. Όσο για τον Ρέι, έκανε πέρσι παιχνίδια σε Μεξικό και Αργεντινή όπου ήταν δανεικός ,αλλά φέτος είναι  3ος. Πρέπει να ξέρετε πως το ποδόσφαιρο είναι ένα δίκαιο άθλημα αργά η γρήγορα ο κάθε αθλητής που προσπαθεί δικαιώνεται και ο προπονητής με το επιτελείο πάντα θέλει να ξεκινάει τους καλύτερους. Αν τώρα που μιλάμε ο κύριος Γκαρσία πιστεύει πως ο Πασχαλάκης είναι σε καλύτερη κατάσταση, τότε δικαίως ξεκινά βασικός.


• Πόσο σημαντική πιστεύετε πως είναι η ικανότητα ενός τερματοφύλακα να χρησιμοποιεί τα πόδια του και γενικά να συμμετέχει στο build up, ειδικά στο σύγχρονο ποδόσφαιρο?

- Εδώ μπορώ να σας απαντήσω αναλυτικά (σ.σ. γέλια).
Καταρχήν είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ!
Ο Τερματοφύλακας είναι ο πρώτος ποδοσφαιριστής της ομάδας. Μπορεί να δώσει ασφάλεια στην ομάδα, στη διατήρηση της κατοχής της μπάλας καθώς δεν έχει προσωπικό μαρκάρισμα, και όταν υπάρξει πίεση σε αυτόν πρέπει όλη η ομάδα να δουλέψει ώστε να βρει την κατάλληλη επιλογή και ιδανικά τον ελεύθερο συμπαίκτη του.

• Δουλέψατε τα τελευταία χρόνια σε αυτόν τον τομέα?

Αν δουλέψαμε; ΩΡΕΣ!
Δε θα ξεχάσω πόσες φορές “μαλώναμε” με τους υπόλοιπους συνεργάτες του προπονητή γιατί προλάβαινα να ετοιμάσω το γήπεδο που ήταν πολλές φορές το μισό και πιο σπάνια ολόκληρο για την προπόνηση μου με τα παιδιά (στη Μεσημβρία χρησιμοποιούσαμε 2 Γηπεδα καθημερινά).



• Το καλοκαίρι ο 16χρονος Μπότης έφυγε στην Ίντερ, ο Σιαμπάνης αγωνίζεται βασικός στον Άρη και ο Ταλιχμανίδης περιμένει την ευκαιρία του στην πρώτη ομάδα, ενώ και ο Συμεών Παπαδόπουλος πλέον αγωνίζεται στον Βόλο. Και οι 4 προϊόν των ακαδημιών του ΠΑΟΚ. Μιας και δουλεύετε παλαιότερα στα τμήματα υποδομής του δικεφάλου, ποια η άποψη σας για την δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες? Πιστεύετε πως οι νεαροί τερματοφύλακες μπορούν να καθιερωθούν και αυτοί στην πρώτη ομάδα, σε μια αρκετά δύσκολη, απαιτητική και συνήθως απαγορευτική για "πειράματα" θέση?

- Είναι πράγματι η πιο δύσκολη θέση στο ποδόσφαιρο, ποσό μάλλον για έναν νέο αθλητή. Αν προσπεράσουμε τον παράγοντα σωματικά προσόντα που είναι από τη φύση του κομβικός, χωρίς να αποκλείουμε τις εξαιρέσεις, το σημαντικότερο στοιχείο είναι τα πνευματικά του προσόντα και η όρεξη για δουλειά και βελτίωση κάθε μέρα και μέχρι να σταματήσει την καριέρα του. Χρειάζεται ευστροφία, αντίληψη, γενναιότητα και μεγάλη υπομονή για να καταφέρει ένας νεαρός τερματοφύλακας να καταφέρει να αγωνιστεί στην πρώτη ομάδα. Στον ΠΑΟΚ είναι αλήθεια πως είχαμε τη δυνατότητα να φέρουμε οποίο ταλέντο μας ενδιέφερε. Σίγουρα όλοι οι προπονητές προσπάθησαν να βοηθήσουν τα παιδιά, αλλά για μένα θα έπρεπε να έχουμε ένα τμήμα τερματοφυλακων όπως τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά κλαμπ, στελεχωμένα από προπονητές τερματοφυλάκων, ειδικούς γυμναστές, αναλυτές μόνο για τερματοφύλακες όπως και εξειδικευμένο scouting αλλά και ψυχολόγο. Νομίζω έτσι θα μπορούσαμε να αυξήσουμε σημαντικά τις πιθανότητες. Από εκεί και πέρα σημαντική είναι η κουλτούρα του club και η στρατηγική. Αν υπάρχει λοιπόν ένας τερματοφύλακας-project και υπάρχει μακροχρόνιος σχεδιασμός με δανεισμούς, σταδιακή ένταξη στην πρώτη ομάδα και συμμετοχές από το κύπελλο πχ , τότε ναι, μπορώ να σας πω πως θα πετύχουμε να έχουμε το Νο.1 από την ακαδημία μας. 

Τέτοιο project ήταν ο Σιαμπάνης αλλά όταν περάσαμε στη φάση δανεισμού αποχώρησε. Ο Συμεών ήρθε να συμπληρώσει την τριάδα της Κ19 αλλά με τη δουλειά του κέρδισε επάξια μια θέση στην τριάδα κι όλοι οι συμπαίκτες του τον υπολόγιζαν ως ίσο ανάμεσα τους. Για το Χρήστο σας μίλησα προηγουμένως. Ο Μπότης είναι για μένα ένας top τερματοφύλακας, ο τότε προπονητής τερματοφυλακων της Ίντερ, τώρα είναι στην πρώτη ομάδα της Κάλιαρι, είναι φίλος και μου έλεγε ποσό πολύ δυνατός και προσοντούχος είναι ο Νίκος και δυστυχώς μας τον πήρανε, αλλά χαίρομαι για αυτόν και πιστεύω να εξελιχθεί και να μην ξεχάσει ποσό ο ΠΑΟΚ τον βοήθησε.

 

Ποια είναι η γνώμη σας για την διοίκηση Σαββίδη?

- Νομίζω αν δεν υπήρχε η διοίκηση Σαββίδη δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε τώρα για τις συνεχόμενες κατακτήσεις τίτλων της ομαδας. Σε μια εποχή πολύ δύσκολη για την Ελλάδα και κυρίως την Βόρειο Ελλάδα, ο κύριος Σαββιδης έδωσε δυναμη στον ΠΑΟΚ και ο ΠΑΟΚ την ελπίδα και την περηφάνια σε όλο τον κόσμο,που δεν πέρασε και λίγα. Και σίγουρα όχι τις χαρές που δικαιούται.

• Υπήρξε κάποιος συγκεκριμένος λόγος που αποχωρησατε από την ομάδα?

Στις 30 Ιουλίου του 2020 έληγε το τριετές συμβόλαιό μου με τον ΠΑΟΚ. Το καλοκαίρι του 2019,όταν αποχώρησε ο κύριος Λουτσέσκου και ήρθε ο κύριος Φερειρα, εγώ παρέμεινα στην ομάδα και έγιναν τότε συζητήσεις για να επεκτείνω το συμβόλαιο μου ισόχρονα με του κύριου Φερειρα. Φύγαμε για προετοιμασία, ξεκίνησαν οι αγώνες και το μόνο που σκεφτόμουν ήταν τα παιχνίδια και οι νίκες μας, και βέβαια πως να συνεχίσουμε να είμαστε αποτελεσματικοί κάτω από την εστία. Δυστυχώς καταλήξαμε να παλεύουμε για τη 2η θέση σε μια δύσκολη χρόνια, με νέο προπονητή και φιλοσοφία, αλλά καταφέραμε να κερδίσουμε το ευρωπαϊκό εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League. Δεν έμαθα αν υπήρχε κάποιος συγκεκριμένος λόγος και πολύ απλά ενημερώθηκα από τη διοίκηση της ομαδας πως δεν θα ανανεώσουμε τη συνεργασία μας.

• Τι κρατάτε από την παρουσία σας στον ΠΑΟΚ?

- Κρατάω τα πάντα, τους τίτλους, τα ρεκόρ, τις ανεπανάληπτες στιγμές στο αεροδρόμιο, στο ΟΑΚΑ, στην ΤΟΥΜΠΑ, στον ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ αλλά και όλες τις δυσάρεστες στιγμές που μας στοίχισαν αλλά και μας πείσμωναν να γίνουμε καλύτεροι κ πιο δυνατοί. Και είναι αυτές οι στιγμές που επαγγελματικά κρατάω περισσότερο για να γίνω καλύτερος προπονητής.



 Τι ακολουθεί στην επαγγελματική σας καριέρα πλέον?

- Μετά τα 3 χρόνια στον ΠΑΟΚ έχοντας κερδίσει τα πάντα στην Ελλάδα, σκέφτομαι το εξωτερικό και αν μου δινόταν η ευκαιρία θα ήθελα να δουλέψω εκτός Ελλάδας και να μετρήσω τις προπονητικές μου δυνάμεις και ικανότητες.

• Αν σας δινόταν η ευκαιρία να γυρίσετε στον ΠΑΟΚ θα το κάνατε?

- Ακόμα και πριν αποχωρήσω το καλοκαίρι έκανα σκέψεις για το καινούργιο γήπεδο και αν θα είμαι τυχερός να το ζήσω ως προπονητής τερματοφυλακων της ομαδας μας! Εύχομαι λοιπόν να γίνει γρήγορα η Νέα Τούμπα και θα είναι μεγάλη μου τιμή να αναλάβω ξανά , εφόσον μου ζητηθεί από τους ανθρώπους της ομάδας, τα καθήκοντα του προπονητή τερματοφυλάκων!

8) Ποια είναι η μεγαλύτερή σας στιγμή με τον ΠΑΟΚ?

- Να σηκώνω την κούπα του αήττητου πρωταθλητή! Ήταν ένα παιδικό μου όνειρο που δεν το έζησα ως αθλητής, αλλά το κατάφερα σαν προπονητής. 



• Πιστεύετε ότι η συνεργασία σας με τον δικέφαλο σας έχει βοηθήσει ή θα σας βοηθήσει μελλοντικά στην ζωή και στην καριέρα σας?

- 100%! Ο ΠΑΟΚ είναι μεγάλη ομάδα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά κ στην Ευρώπη. Τον γνωρίζουν παντού. Έχω βρεθεί σε πολλές χώρες, έχω φίλους προπονητές τερματοφυλάκων σε πολλές μεγάλες ομάδες στο εξωτερικό, έχουμε κάνει παρουσιάσεις μαζί σε σεμινάρια ή παρακολουθούμε τα διπλώματα της UEFA, και για όλους αυτούς είμαι ο Giorgos από τον ΠΑΟΚ. Ακόμα και τώρα που δεν είμαι στην ομάδα.



• Τι συμβουλή θα δίνατε στους νέους τερματοφύλακες που θέλουν να καθιερωθούν στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο?

- Δουλειά, υπομονή και ανοιχτό μυαλό, γιατί το ποδόσφαιρο εξελίσσεται και πρέπει να προσαρμόζεσαι συνεχώς στα νέα ερεθίσματα, στις οπτικές και τις μεθόδους!

•  Για το κλείσιμο, ένα μύνημα προς τον λαό του ΠΑΟΚ:

- Να μην έχουν την παραμικρή αμφιβολία πως και τις 1126 ( σκεφτείτε να ήταν και 1926!!!) μέρες μου στον ΠΑΟΚ έδινα τον καλύτερο μου εαυτό για την επιτυχία και τη δόξα της ομαδας!


Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για άλλη μια φορά τον κύριο Σκιαθίτη για την συνεργασία του και τον χρόνο που μας διέθεσε. Του ευχόμαστε τα καλύτερα στην συνέχεια και ελπίζουμε να τον ξαναδούμε στην Νέα Τούμπα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια