Tactical Analysis: Η Μπριζ στο μικροσκόπιο!

O ΠΑΟΚ συνεχίζει το ευρωπαϊκό του ταξίδι στα προημιτελικά του Europa Conference League φιλοξενούμενος την Πέμπτη 11 Απριλίου από την Κλάμπ Μπριζ στο Βέλγιο (22:00), για το πρώτο σκέλος των διπλών αναμετρήσεων. Όπως πάντα στο PAOK COMMUNITY, σας παρουσιάζουμε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την προσεχή αντίπαλο του δικεφάλου, σε μια από τις πιο ολοκληρωμένες αναλύσεις του διαδικτύου.



Ιστορία:
Η Κλάμπ Μπριζ ιδρύθηκε το 1891 στην ομώνυμη πόλη του Βελγίου. Σε 133 χρόνια ιστορίας έχει πανηγυρίσει 18 πρωταθλήματα Βελγίου , 11 κύπελλα και 17 Σούπερ Καπ. Τελευταία κατάκτηση για την ομάδα του Μπριζ το πρωτάθλημα της σεζόν 2021/22 και το Σούπερ Καπ της ίδιας σεζόν. 


Αξιομνημόνευτη η παρουσία της ως φιναλίστ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών της σεζόν 1977-78 όπου και ηττήθηκε με 1-0 από την Λίβερπουλ, στον τελικό του Λονδίνου.



Γήπεδο:
Έδρα της ομάδας αποτελεί το στάδιο "Γιαν Μπρέιντελ" χωρητικότητας 29.062 θέσεων. Το γήπεδο εγκαινιάστηκε το μακρινό 1975 και ανακαινίστηκε το 1998.


Ρόστερ:
Το ρόστερ της Μπριζ απαρτίζεται από 27 ποδοσφαιριστές και έχει μέσο όρο ηλικίας τα 24,8 έτη. Με συνολικό market value 125.400.000€, η Μπριζ διαθέτει 9 διεθνής ποδοσφαιριστές και 17 μη-γεγενής παίκτες. Ακριβότερος ποδοσφαιριστής (βάση Transfermarkt) είναι ο 24χρονος Δανός εξτρέμ, Andreas Olsen, με αξία 18εκ ευρώ! Πρόκειται για μια περίπτωση ποδοσφαιριστή που, μαζί με άλλους, θα αναλυθεί στην παρακάτω κατηγορία "παίκτες κλειδί". Αρχηγός της ομάδας είναι ο 31χρονος έμπειρος μεσοεπιθετικός, Hans Vanaken , ενώ αξιοσημείωτη είναι η παρουσία του γνώριμου, λόγω της θητείας του στον Ολυμπιακό, Philip Zinckernagel.



Αναλυτικά το ρόστερ:

Προπονητής:
Προπονητής της ομάδας μετά την πρόσφατη απομάκρυνση του Ρόνι Ντέιλα, ο 43χρονος Νίκι Χάγιεν από το Βέλγιο. Ο Χάγιεν προβιβάστηκε από την δεύτερη ομάδα της Μπριζ και αναμένεται να διατελέσει χρέη υπηρεσιακού προπονητή, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της αγωνιστικής περιόδου. Σε ότι αφορά το σύστημα παιχνιδιού, ο Χάγιεν ασπάζεται το 4-2-3-1, σύστημα που χρησιμοποιούσε, άλλωστε, και ο Ρόνι Ντέιλα μέχρι την απομάκρυνσή του.



Αγωνιστική κατάσταση:
Οι Βέλγοι τερμάτισαν στην τέταρτη θέση της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος με 51 βαθμούς σε 30 αγώνες, πίσω από τις Αντβέρπ (52 βαθμοί σε 30 αγώνες), Άντερλεχτ (63 βαθμοί σε 30 αγώνες) και Ουνιόν Σεντ Ζιλουάζ (70 βαθμοί σε 30 αγώνες). Η Μπριζ μέτρησε 14 νίκες, 7 ήττες και 9 ισοπαλίες με 62 γκολ υπέρ και 29 κατά, επίδοση που την καθιστά ως την δεύτερη καλύτερη επίθεση και καλύτερη άμυνα στο πρωτάθλημα. Πλέον, βρίσκεται στην τρίτη θέση των πλέι οφ μετά την πρόσφατη νίκη της (3-1) από της δεύτερης Άντερλεχτ και την ισοπαλία (1-1) με την Σερκλ Μπριζ στο τοπικό ντέρμπι. Έτσι, δεδομένου ότι οι βαθμοί διαιρέθηκαν με το 2 ενόψει πλέι οφ, η Μπριζ βρίσκεται στην τρίτη θέση με 30 βαθμούς (όσους και η 4η Γκενκ) και μόλις 5 από τις Ουνιόν Σεντ Ζιλουαζ και Άντερλεχτ (35 βαθμοί).



Στον θεσμό του κυπέλλου κατάφερε να φτάσει μέχρι τα ημιτελικά, όπου και ηττήθηκε με συνολικό σκορ 2-3 (νίκη 2-1 και ήττα 2-0) από την Ουνιόν Σεντ Ζιλουάζ. Προηγουμένως είχε αποκλείσει κατά σειρά τις Μπίρσοτ (0-6), Ζούλτε Βάρεγκεμ (4-0) και Γάνδη (0-1).


Σε ότι αφορά την ευρωπαϊκή της παρουσία το ταξίδι της ξεκινά από το καλοκαίρι τον 2ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League. Η Μπριζ απέκλεισε εύκολα με νίκη 3-0 και ήττα 1-0 την AGF και αντιμετώπισε στον 3ο προκριματικό γύρο την Akureyri, που απέκλεισε με 2 πεντάρες (5-1 και 1-5). Στα Play Off της διοργάνωσης κλήθηκε να ξεπεράσει το ισχυρό εμπόδιο της Οσασούνα και με μια νίκη (1-2) και μια ισοπαλία (2-2) πήρε το εισιτήριο για τους ομίλους.



Σε όμιλο με Μπόντο Γκλίμιτ, Μπεσίκτας και Λουγκάνο, η Μπριζ κατέκτησε με άνεση την 1η θέση με 16 βαθμούς (5 νίκες και μία ισοπαλία) και 15 γκολ υπέρ - 3 κατά, έχοντας 6 βαθμούς διαφορά από την δεύτερη Μπόντο Γκλίμιτ. Έχοντας λάβει το απευθείας εισιτήριο για τους 16, αντιμετώπισε Ακολούθησε η μονομαχία με την Μόλντε την οποία κέρδισε με 3-0 στην έδρα της, ανατρέποντας το 2-1 του πρώτου αγώνα. Έτσι, στην κλήρωση της 15ης του Μάρτη κλήθηκε αντιμέτωπη με τον ΠΑΟΚ στα προημιτελικά του θεσμού.



Tactical analysis:
Το δείγμα υπό την καθοδήγηση τον Νίκι Χάγιεν είναι αρκετά μικρό (μόλις δύο παιχνίδι) για να προκύψουν επακριβή συμπεράσματα, ωστόσο μελετώντας τα δύο αυτά παιχνίδια αλλά και τα τελευταία επί Ρόνι Ντέιλα μπορούμε να αντλήσουμε ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες.


Ενδεκάδα:
Όπως βλέπουμε παρακάτω η Μπριζ παρατάσσεται με 4-2-3-1 ή 4-3-3 το οποίο εύκολα μετασχηματίζεται και σε 4-4-1-1. 


Φάση άμυνας:
Σε φάση άμυνας το 4-2-3-1 της Μπριζ μετασχηματίζεται σε 4-4-2 (αντίστοιχο με την αμυντική προσέγγιση του ΠΑΟΚ) με τον φορ να πλαισιώνει το "10αρι" και να δημιουργούνται έτσι 4 ζώνες άμυνας. 

Οι παίκτες συγκλίνουν προς την πλευρά της μπάλας δημιουργώντας χώρο στην αντίπαλο πλευρά με το μπακ της πλευράς να μπορεί να επωφεληθεί από πιθανή μακρινή μεταβίβαση όπως φαίνεται παρακάτω.


Pressing:
Σε ελεύθερο από τερματοφύλακα ή προσπάθεια για build up συχνά η Μπριζ ασκεί υψηλό pressing στην αντίπαλη περιοχή ανεβάζοντας στα όρια αυτής όλη την επιθετική 3αδα καθώς και την 3αδα των χαφ, καλύπτοντας τα δύο στόπερ, το τέρμα και ελέγχοντας από κοντινή απόσταση τα αντίπαλα μπακ και χαφ.



Φάση ανάπτυξης:
Καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη των Βέλγων διαδραματίζει το βασικό 6αρι της, Raphael Onyedika. Ο Onyedika παίζει πολύ κοντά στα στόπερ με σκοπό να λάβει την πρώτη μπάλα και να προωθήσει το παιχνίδι της ομάδας του είτε με μακρινές κάθετες μπαλιές προς τα εξτρέμ είτε με κοντινή μεταβίβαση στους άλλους δύο μέσους. Πρόκειται για καθαρό box-to-box μέσο ο οποίος δεν διστάζει να δοκιμάσει από μακριά το, δυνατό, δεξί του πόδι. 



Πλευροκοπίσεις:
Ακόμα ένα δυνατό χαρακτηριστικό της Μπριζ είναι οι πλευροκοπίσεις της τόσο με τους εξτρέμ (Jutglia, Olsen, Nusa, Skoras) όσο και με τα πλάγια μπακ. Όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα όταν η μπάλα φτάνει στα πόδια του Jutglia από πλάγια θέση, 5 ποδοσφαιριστές της Ντιναμό βρίσκονται μέσα στην περιοχή περιμένοντας την σέντρα. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται απειλητική ωστόσο μένει ευάλωτη στην αντεπίθεση.


Στατικές φάσεις:
Ιδιαίτερη προσοχή καλείται να δείξει ο ΠΑΟΚ στην αντιμετώπιση των στημένων φάσεων της Μπριζ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στις παρακάτω φωτογραφίες η κομπίνα που κατέληξε σε γκολ στο παιχνίδι της Κυριακής κόντρα στην Άντερλεχτ. Όλοι οι παίκτες μαζεύτηκαν στην μικρή περιοχή σχηματίζοντας ένα "τρενάκι" και την ώρα της εκτέλεσης δύο παίκτες έκαναν κίνηση στο πρώτο δοκάρι με σκοπό να σπάσουν την μπάλα στους πίσω. 




Παίκτες "κλειδιά":
Σημείο αναφοράς της Μπριζ αποτελεί ο κεντρικός της επιθετικός, Ίγκορ Τιάγκο, των 26 γκολ σε 46 παιχνίδια. Πρόκειται για έναν φορ περιοχής με έφεση στο σκοράρισμα, όπως αποτυπώνουν άλλωστε και οι αριθμοί. Μάλιστα, μαζί με τον αριστερό εξτρέμ, Σκοβ Όλσεν (24 γκολ), είναι οι πιο απειλητικοί παίκτες της Μπριζ. Άξιο αναφοράς πως τόσο ο Σκοβ Όλσεν όσο και ο τερματοφύλακας Σιμόν Μινιολέτ είναι αμφίβολοι για το πρώτο παιχνίδι.



Χτυπητές αδυναμίες:
Από τα όσα έχουμε δει μέχρι στιγμής η Μπριζ φαίνεται να εμφανίζει αμυντικές αδυναμίες στις πλευρές της. Ο ΠΑΟΚ με την ποιότητα που διαθέτει, ειδικά, στην τριάδα πίσω από τον φορ μπορεί να εκμεταλλευτεί καταστάσεις 1v1 στα άκρα και να πατήσει περιοχή. Τέλος, η άμεση μετάβαση (δυνατό στοιχείο της ομάδας του Λουτσέσκου) μπορεί να αποβεί καθοριστική για την έκβαση των δύο αναμετρήσεων. Τέλος, η Μπριζ ως ομάδα της αρέσει να κρατάει την κατοχή της μπάλας και να την έχει σε ισορροπημένα επίπεδα, κοντά στο 50%. Οπότε θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε την διαχείριση του δικεφάλου σε αυτό τον τομέα, μιας και οι ασπρόμαυροι αρέσκονται και αυτή στην κατοχή της μπάλας και τον έλεγχο του παιχνιδιού.



Εν κατακλείδι, αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για μια αρκετά ποιοτική ομάδα που αποτελεί έναν δυνατό αντίπαλο για τον δικέφαλο. Οι ασπρόμαυροι θα κληθούν να διεκδικήσουν την πρόκριση σε δύο δυνατές αναμετρήσεις με μια ομάδα που, δεν τρομάζει, αλλά παραμένει ένας αρκετά ικανός αντίπαλος.

ΔΙΠΛΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ ΠΑΟΚ ΛΕ ΟΛΕ!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια