Χρόνια πολλά Μεγαλέξανδρε!

Σαν σήμερα γεννήθηκε στον Άγιο Παύλο της Θεσσαλονίκης η πιο θρυλική μορφή της ιστορίας του ΠΑΟΚ, αλλά και μία από τις σπουδαιότερες του ελληνικού ποδοσφαίρου εν γένει, ο Γιώργος Κούδας.

Γεννημένος από το 1946 στη Θεσσαλονίκη και μεγαλωμένος στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας. Γιός του Γιάννη Κούδα από την Ανατολικής Θράκης και της Ελευθερίας Μακρή από τη Σταυρούπολη Ξάνθης, έμελλε να γίνει ένας εκ των πρωταγωνιστών της 95χρονης ιστορίας του Πανθεσσαλονίκειου Αθλητικού Όμιλου Κωνσταντινουπολιτών και να αναγνωριστεί από συμπαίχτες και αντιπάλους ως ένας από τους κορυφαίους Έλληνες αθλητές όλων των εποχών.

Όπως έχει πει μέσα από την αυτοβιογραφία του: «γεννήθηκα στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, τα οποία δυστυχώς σε λίγο διαδέχθηκε ο αδελφοκτόνος εμφύλιος πόλεμος. 

Η φτώχεια ήταν ο κανόνας και η πενταμελής οικογένεια μας δεν αποτελούσε εξαίρεση».
Ήταν άριστος τεχνίτης της μπάλας, πολύ καλός οργανωτής και εξίσου καλός σκόρερ. Οι περίτεχνες ενέργειές του τον έκαναν εξαιρετικά αγαπητό στους φιλάθλους του ΠΑΟΚ, οι οποίοι του έδωσαν το προσωνύμιο “Μεγαλέξανδρος”.

Η ποδοσφαιρική του πορεία στον ΠΑΟΚ ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε με Ούγγρους προπονητές. Πρώτος του προπονητής ήταν Γκέοργκι Μπαμπολτσάι και τελευταίος ο Παλ Τσερνάι. Αγωνίστηκε επίσης υπό τις εντολές του σπουδαίου Βρετανού Λες Σάνον, του Δημήτρη Καλογιάννη, του Λάκη Πετρόπουλου, του Γιώργου Χασιώτη, του Απόστολου Πρόγιου και του άλλοτε συμπαίκτη του, Αρίσταρχου Φουντουκίδη.

«Είμαι σχεδόν έξι δεκαετίες στην οικογένεια του ΠΑΟΚ. Από δωδεκάχρονο παιδί, με τα χτυποκάρδια για να παίξω μπάλα, όταν βρέθηκα φέρελπις στο ιστορικό γήπεδο στο Σιντριβάνι, μέχρι τη λάβα και τους τίτλους που έζησα στην Τούμπα, η ζωή μου κύλησε σαν ταινία» σημειώνει ο Κούδας στο λεύκωμα “Ο ΠΑΟΚ του 70΄”που κυκλοφόρησε δύο χρόνια πριν.

Αγάπησε τον ΠΑΟΚ και αγαπήθηκε από τον κόσμο του όσο λίγοι. Πολλοί λένε πως ότι κάνουμε στη ζωή αντηχεί στην αιωνιότητα και αυτά που έκανε ο Γιώργος Κούδας με την φανέλα του αγαπημένου του ΠΑΟΚ θα τα μνημονεύουν γενιές και γενιές. Χρόνια πολλά Μεγαλέξανδρε του Ελληνικού ποδοσφαίρου!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια