Γκαρσία: «Ο πρώτος στόχος και οι νίκες!»


O ΠΑΟΚ Β ολοκλήρωσε το βασικό στάδιο της προετοιμασίας του, αποχαιρετώντας τον Βώλακα και τη Δράμα με μια εύκολη φιλική νίκη με 3-0 κόντρα στον Πανδραμαϊκό.

Ο προπονητής της δεύτερης ομάδας του Δικεφάλου, Πάμπλο Γκαρσία, μίλησε στο inpaok.com για την πορεία του βασικού σταδίου της προετοιμασίας, αναλύοντας επίσης τις σκέψεις του αναφορικά με την εξέλιξη των ποδοσφαιριστών και τον ξεκάθαρο στόχο του να είναι έτοιμοι για την πρώτη ομάδα.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Ουρουγουανός τεχνικός:

Για το πως κρίνει τη δουλειά που έγινε στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας: 

«Η προετοιμασία γίνεται κάθε μέρα. Έχουμε νέους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι χρειάζονται δουλειά, η οποία σε αυτό το επίπεδο δεν μπορεί να γίνει από την μια ημέρα στην άλλη. Πρόκειται για δουλειά που θα αποδώσει σε βάθος χρόνου. Έχουμε κάποια που είναι γεννημένα ακόμα και το 2005, και είναι ενθουσιασμένα ,πραγματικά θέλουν να δουλέψουν».

Για το μάθημα ιστορίας της ομάδας, που έκανε στους ποδοσφαιριστές του: 

«Η ιστορία είναι ιστορία και δεν μπορείς να την διαγράψεις. Είναι σημαντικό για τη νέα γενιά να μάθει την ιστορία του ΠΑΟΚ. Πως ξεκίνησε, τους βετεράνους ποδοσφαιριστές, και τι σημαίνει παίζεις στον ΠΑΟΚ. Έτσι ώστε να είναι ευγνώμονες που βρίσκονται εδώ. Ο κόσμος τα προηγούμενα χρόνια υπέφερε πολύ για αυτή την ομάδα και έτσι είναι σημαντικό να ξέρουν που βρίσκονται. Είναι πολύ σημαντικό όταν ανέβουν στην πρώτη ομάδα, να ξέρουν ακριβώς σε ποια ομάδα βρίσκονται. Ιδιαίτερα για κάποιους ξένους ποδοσφαιριστές, όποτε πηγαίνουν σε ένα νέο κλαμπ, θα πρέπει να γνωρίζουν την ιστορία του».

Για τα παιδία του περσινού ΠΑΟΚ Β που βρίσκονται πλέον στην πρώτη ομάδα: 

«Αυτός είναι πάντα ο στόχος, να πηγαίνουν ποδοσφαιριστές στην πρώτη ομάδα. Αυτή είναι η χαρά για εμάς, να βλέπουμε ποδοσφαιριστές να ανεβαίνουν στην πρώτη ομάδα και επίσης δείχνει σε αυτούς που βρίσκονται εδώ, πως υπάρχει η πιθανότητα να βρεθούν στη θέση τους, μέσω σκληρής δουλειάς».

Για την επιλογή του συστήματος, σε σχέση με αυτό της πρώτης ομάδας: 

«Έχουμε κάνει πολλή και σκληρή δουλειά τις προηγούμενες ημέρες, οπότε προσπαθούμε να μοιράσουμε τα αγωνιστικά λεπτά στους ποδοσφαιριστές. Αναφορικά με το σύστημα, δουλεύουμε για να παίζουμε ακριβώς με τον τρόπο που παίζει η πρώτη ομάδα. Πέρσι παίζαμε κάπως διαφορετικά, σε σχέση με φέτος. Ωστόσο πιστεύω ότι στην ακαδημία οι ποδοσφαιριστές πρέπει να μαθαίνουν όλα τα συστήματα. Για παράδειγμα, όταν ο Φερέιρα ήταν εδώ, η πρώτη ομάδα έπαιζε με τρεις κεντρικούς αμυντικούς. Για αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουν τα παιδιά διαφορετικούς σχηματισμούς, γιατί ίσως αύριο να έρθει στην ομάδα ένας διαφορετικός προπονητής. Θα πρέπει να μπορούν να προσαρμοστούν εύκολα στα θέλω του εκάστοτε σε προπονητή».

Για το αν κάνει δύσκολη τη δουλειά του η αβεβαιότητα αναφορικά με την έναρξη της Super League 2: 

«Το έχουμε συνηθίσει αυτό πλέον, έγινε και την περασμένη σεζόν. Το μόνο πρόβλημα είναι πως δεν μπορείς να προγραμματίσεις ακριβώς το πως θα «μοιράσεις» τη δουλειά που πρέπει να γίνει, μέχρι την έναρξη της σεζόν. Γνωρίζουμε ότι στην Ελλάδα μερικές φορές η προετοιμασία είναι δύσκολη, από αυτή την άποψη».

Για το αν το ρόστερ του ΠΑΟΚ Β έχει ολοκληρωθεί;  

«Το ρόστερ πάνω- κάτω είναι έτοιμο αυτή τη στιγμή. Έχουμε μερικούς ποδοσφαιριστές που δοκιμάζουμε και είναι προφανές ότι αυτοί που δοκιμάζονται θα πρέπει να είναι πολύ καλύτεροι από αυτούς που ήδη έχουμε. Διαθέτουμε πολλούς ποδοσφαιριστές, και μερικοί από αυτούς μπορούν άνετα να παίξουν ακόμα στην Κ19. Δεν μπορούμε να κρατήσουμε εδώ ποδοσφαιριστές που δεν θα αγωνίζονται, θα είναι καλύτερο για αυτούς να κατεβαίνουν στην Κ19 για να παίρνουν αγωνιστικά λεπτά. Γιατί οι ποδοσφαιριστές χρειάζονται αγώνες για να εξελιχθούν».

Για την ανάπτυξη των παλιών ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ Β και τους νέους που ενσωματώθηκαν από τις ακαδημίες:

«Ο στόχος μας είναι και τα δύο. Κάποιοι ποδοσφαιριστές χρειάζονται λιγότερο και άλλοι περισσότερο χρόνο για φτάσουν στο επίπεδο της πρώτης ομάδας. Έχει να κάνει με την καθημερινή εξέλιξη. Για παράδειγμα, ο Γιάννης Μιχαηλίδης δεν έπαιξε ποτέ στον ΠΑΟΚ Β, βρέθηκε απευθείας από την Κ19 στην ανδρική. Τον Κουλιεράκη τον βοήθησε που αγωνίστηκε ένα χρόνο στη δεύτερη κατηγορία. Ο κάθε ποδοσφαιριστής είναι διαφορετικός, και κάποιοι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να φτάσουν σωματικά σε αυτό το επίπεδο. Για αυτό κάθε ποδοσφαιριστής είναι μια διαφορετική ιστορία. Αλλά ο μεγάλος στόχος είναι να τους έχουμε έτοιμους.

Είμαι πάντα χαρούμενος όταν βλέπω ποδοσφαιριστές μας στην πρώτη ομάδα. Και όχι μόνο εδώ, στον ΠΑΟΚ. Υπάρχει ο Διαμαντής, ο Μπαλογιάννης, ο Τάχατος που μόλις εντάχθηκε σε ομάδα πρώτης Εθνικής. Αυτός είναι ο στόχος για αυτούς, να παίζουν σε ομάδα πρώτης Εθνικής, ακόμα κι αν δεν βρίσκονται απαραίτητα στον ΠΑΟΚ. Και στο μέλλον ίσως μπορείς να τους φέρεις πίσω στην ομάδα. Με τα νέα παιδιά που ενσωματώσαμε φέτος είμαι χαρούμενος γιατί θέλουν να παίξουν ποδόσφαιρο. Έχουμε ένα ρόστερ με πολλές και διαφορετικές ηλικίες, αλλά πρέπει να δουλέψουμε όλους, με τον ίδιο τρόπο. Μπορεί κάποιοι να βρεθούν εκ νέου στην Κ19, κάποιοι να παραμείνουν στον ΠΑΟΚ Β. Θα γίνει ότι είναι καλύτερο για αυτούς και για τον ΠΑΟΚ . Αλλά θέλω και πάλι να πω ότι είμαι ευχαριστημένος από αυτούς».

Για το αν για τις δεύτερες ομάδες μπορεί να αποτελούν στόχο και οι νίκες, και μια καλή πορεία στο πρωτάθλημα:

«Ο πρώτος στόχος είναι να έχουμε έτοιμους ποδοσφαιριστές για την πρώτη ομάδα. Αυτό είναι το βασικό. Εκτός από αυτό, θέλουμε να προσπαθούμε να κερδίζουμε, αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα. Δεν μπορώ να πω στους ποδοσφαιριστές μου απλά να δουλεύουν σκληρά, χωρίς να νικούν. Να παίζουν ελεύθερα, χωρίς ευθύνες. Γιατί όταν βρεθούν στην πρώτη ομάδα, υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ευθύνη και απαίτηση για τη νίκη. Οπότε αυτά τα δύο πάνε μαζί, μάθηση και αναζήτηση της νίκης».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια