Ποιο είναι το Υγειονόμικο πρωτόκολλο

Όπως διαβάσατε νωρίτερα απο το paokcommunity λίγες ημέρες πριν τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος υπάρχει κρούσμα κορονοϊού στην ομάδα του ΠΑΟΚ.

Φυσικά, το άτομο που έχει νοσήσει έχει απομονωθεί και έχουν ακολουθηθεί όλα τα απαραίτητα πρωτόκολλα, ενώ διενεργήθηκαν και νέα τεστ στους ποδοσφαιριστές.

Αλήθεια όμως ποια είναι η… βίβλος της ΓΓΑ αναφορικά με τον Covid-19 και τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος;

Διαβάστε παρακάτω όσα αναφέρει το Υγειονόμικο πρωτόκολλο:

«Πριν από την έναρξη του αγώνα, όλοι οι ποδοσφαιριστές, οι αξιωματούχοι αγώνα, το προπονητικό προσωπικό και το προσωπικό της ομάδας, θα πρέπει να εξεταστούν εκ νέου για τον COVID – 19. Προϋπόθεση για την έναρξη του αγώνων, είναι η διενέργεια των εξετάσεων και ειδικά του μοριακού τεστ (real time RT-PCR). Η διενέργεια των εξετάσεων και ειδικά του μοριακού τεστ (real time RT -PCR) είναι υποχρεωτική για τους ποδοσφαιριστές, τους αξιωματούχους αγώνα, το προπονητικό προσωπικό και το προσωπικό της ομάδας 24 έως 48 ώρες πριν από τον αγώνα.

Ανάλογα με το χρόνο που απαιτείται για την έκδοση των αποτελεσμάτων, κατ’ εξαίρεση, το όριο δύναται να αυξηθεί στις 72 ώρες. Οι γιατροί των ομάδων είναι υπεύθυνοι για την τήρηση αρχείου των εξετάσεων που έχουν διενεργηθεί για λογαριασμό των δύο φιναλίστ. Τα αποτελέσματα αυτών αποστέλλονται αμελλητί με ηλεκτρονική αλληλογραφία στην Ε.Π.Ο. και σε περίπτωση θετικού κρούσματος θα επισυνάπτεται
ηλεκτρονικό αντίγραφο (scanned copy) του οικείου εργαστηρίου στο οποίο θα αναγράφεται τουλάχιστον το ονοματεπώνυμο του εξετασθέντος, η ημερομηνία γέννησης αυτού και η ημερομηνία διεξαγωγής του τεστ.

Σημειώνεται ότι η αποστολή των αποτελεσμάτων πριν από τον τελικό αγώνα Κυπέλλου Ελλάδας προς τον Πρόεδρο της Ιατρικής Επιτροπής της Ε.Π.Ο., θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει κατ’ ελάχιστον τα στοιχεία των εξετασθέντων ποδοσφαιριστών, προπονητικού προσωπικού και στελεχών των ομάδων και το αποτέλεσμα του τεστ ανά ποδοσφαιριστή/προπονητικό προσωπικό/στέλεχος. Ανάλογα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων, σε περίπτωση θετικού κρούσματος ακολουθούνται οι οδηγίες

Συστήνεται απομόνωση του κρούσματος και περαιτέρω διαχείριση σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Οι ασυμπτωματικοί αθλητές επανέρχονται στην αθλητική δραστηριότητα ανάλογα με τη πραγματοποίηση τεστ ως ακολούθως:

1.1 Χωρίς μοριακό τεστ PCR μετά από 10 ημέρες από την ημέρα της πρώτης εργαστηριακής επιβεβαίωσης COVID-19 λοίμωξης και εφόσον δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με Covid19 λοίμωξη.

1.2 Με δύο (2) αρνητικά τεστ PCR που απέχουν 24 ώρες και το πρώτο δεν μπορεί να ληφθεί νωρίτερα από την 7η μέρα της εργαστηριακής επιβεβαίωσης Covid-19 λοίμωξης.

2. Συμπτωματικοί αθλητές με εργαστηριακή επιβεβαίωση Covid-19 λοίμωξης. Συστήνεται απομόνωση του κρούσματος και περαιτέρω διαχείριση σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Οι συμπτωματικοί αθλητές επανέρχονται στην αθλητική δραστηριότητα μόνο μετά από καρδιολογική εξέταση σύμφωνα με τις οδηγίες της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας που είναι διαθέσιμες στον ακόλουθο σύνδεσμο Οδηγίες Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας για επιστροφή στην άθληση μετά από λοίμωξη COVID19 (31/12/2020) και συστήνεται η πιστή εφαρμογή τους.

Εάν δεν υπάρχουν αντενδείξεις από τον καρδιολογικό έλεγχο, η επάνοδος στην αθλητική δραστηριότητα ανάλογα με τη δυνατότητα πραγματοποίησηςτεστ γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ https://eody.gov.gr/wpcontent/uploads/2020/11/COVID19-lixi-karantinas-apomonosis.pdf ως ακολούθως:

2.1 Χωρίς μοριακό τεστ PCR μετά από 10 ημέρες από την ημέρα της πρώτης εργαστηριακής επιβεβαίωσης COVID-19 λοίμωξης και είναι απύρετοι για 3 ημέρες χωρίς χρήση αντιπυρετικών και παρουσιάζουν πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων του αναπνευστικού συστήματος.

2.2 Με δύο (2) αρνητικά τεστ PCR που απέχουν 24 ώρες και το πρώτο δεν μπορεί να ληφθεί νωρίτερα από την 7η μέρα της εργαστηριακής επιβεβαίωσης και είναι απύρετοι για 3 ημέρες χωρίς χρήση αντιπυρετικών και παρουσιάζουν πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων του αναπνευστικού συστήματος.

Σε περίπτωση που βρεθεί θετικό κρούσμα στο διοικητικό/τεχνικό/ιατρικό προσωπικό μιας ομάδας, τότε για το ίδιο το κρούσμα ακολουθούνται οι διαδικασίες που ισχύουν και για τον γενικό πληθυσμό».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια