ΑΝΑΛΥΣΗ: Ο τρόπος λειτουργίας του UEFA Europa Conference League και οι τροποποιήσεις

 

Το καλοκαίρι πλησιάζει με την νέα διοργάνωση της UEFA να ανεβαίνει στην αυλαία την προσεχή σεζόν (2021-22). Το PAOK COMMUNITY, παρόλα τις πολυάριθμες παλαιότερες αναρτήσεις πάνω στο θέμα έρχεται να σας εξηγήσει με λεπτομέρειες το πως θα λειτουργήσει το Conference, τις αλλαγές σε Europa και Champions League, αλλά και το πως επηρεάζεται όλο το ''σύστημα'' των τριών διοργανώσεων.

Αρχίζοντας με τα βασικά, η νέα διοργάνωση εν ονόματι UEFA Europa Conference League, θα είναι τρίτη στην κατάταξη απέναντι στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές διοργανώσεις (Europa και Champions League). Σήμερα δε θα μιλήσουμε για την Ελλάδα και το πόσες ομάδες θα βγαίνουν Ευρώπη, αναλυτικό άρθρο για το συγκεκριμένο θέμα μπορείτε να βρείτε κάνοντας κλικ εδώ

Ο δρόμος προς τους ομίλους

Στην παρακάτω φωτογραφία μπορείτε να δείτε το νέο σύστημα της UEFA που θα εφαρμοστεί από την επόμενη σεζόν, λόγω της τρίτης διοργάνωσης που προσθέτεται. Τα κόκκινα βελάκια παρουσιάζουν το σε ποια φάση πηγαίνει η κάθε ομάδα όταν προκρίνεται από τον αντίστοιχο γύρο και τα μπλε όταν αποκλείεται

Ο πίνακας είναι πολύ αναλυτικός και μπορείτε να έχετε μια ευρεία εικόνα. 

* Στον 3ο προκριματικό του Champions League, τα γράμματα CP και LP, σημαίνουν πως η ομάδα που αποκλείεται από το Champions Path πηγαίνει στα Play Off του Europa League, ενώ αυτή από το League Path προκρίνεται απευθείας στους ομίλους της αντίστοιχης διοργάνωσης.

Η φάση των νοκ - άουτ

Αλλαγές εφαρμόζονται και στην φάση των νοκ άουτ. Παρακάτω μπορείτε να δείτε το πως λειτουργούσε το σύστημα μέχρι φέτος, έχοντας 2 ευρωπαϊκές διοργανώσεις.


Από του χρόνου, όμως, η διαμόρφωση αλλάζει. Περαιτέρω ο αριθμός των ομάδων που θα συμμετέχουν στο Europa League μειώνεται κατά 16. Δηλαδή μείον 4 ομίλους, όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία.


Με την προσθήκη του Conference League τα πράγματα αλλάζουν, και μαζί του μπαίνει η φάση των Knockout round play-offs, όπου ισχύει μόνο στο Europa και το Conference League. Ουσιαστικά στη φάση αυτή, στη διοργάνωση του Europa, οι τρίτοι των ομίλων του Champions League αναμετρούνται εναντίον των 2ων του Europa League για να διεκδικήσουν μια θέση στους 16 της ίδιας διοργάνωσης. 

Παρόμοια, στο Conference League, οι τρίτοι των ομίλων του Europa League μάχονται με τους 2ους του Conference για να προκριθούν στη φάση των 16. 

Ουσιαστικά, σε όλες τις διοργανώσεις, οι ομάδες που συμμετέχουν στους ομίλους είναι 64 και τα Knockout round play-offs έρχονται να ''καταργήσουν'' τη φάση των 32. 

Όλα αυτά φαίνονται αναλυτικά στο παρακάτω διάγραμμα:


Οι συμμετέχοντες και οι εξασφαλισμένες θέσεις

Στην παρακάτω φωτογραφία διακρίνεται αναλυτικά το ποιες ομάδες αγωνίζονται στους ομίλους και τα προκριματικά κάθε διοργάνωσης, ανάλογα φυσικά και με τη κατάταξη της κάθε χώρας στο UEFA Ranking.


Ελπίζουμε το άρθρο να σας βοήθησε να κατανοήσετε τον τρόπο λειτουργίας των ευρωπαϊκών διοργανώσεων και τις τροποποιήσεις πάνω σε αυτό. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια