Αμπέλ, κι εσύ… διαχείριση θέλεις!

 

Ο Βασίλης Βέργης γράφει για τις υπερβολές του προπονητή του ΠΑΟΚ στο Βόλο, ο οποίος φαίνεται πως δεν έχει πάρει το μάθημα ότι στο ελληνικό πρωτάθλημα οι (απανωτές) γκέλες σε στέλνουν «αδιάβαστο» από νωρίς…

Αν είναι κάθε γκέλα του ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα να την διαβάζουμε μονίμως μέσα από την «αλήθεια-άλλοθι» της Ευρώπης, τότε θαρρώ πως δεν υπάρχει λόγος ούτε για άρθρα ούτε για κριτική.

«Την Τετάρτη ο ΠΑΟΚ παίζει ένα από τα μεγαλύτερα ματς της ιστορίας του κόντρα στην Κράσνονταρ. Κι αν νικήσει θα πάει για πρώτη φορά σε ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ…»

Τούτο και μόνο αρκεί για την… περιγραφή του ματς στο Βόλο. Και για να δικαιολογηθεί η «νέα γκέλα» του Δικεφάλου. Ενδεχομένως και όσες έρθουν στη συνέχεια. Κι αν ο ΠΑΟΚ –όπως άπαντες εύχονται- προκριθεί στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, τότε νομίζω ότι με το παραπάνω σκεπτικό, ακόμη κι εγώ που έχω να παίξω «στοίχημα» 20 χρόνια, θα πρέπει να αναθεωρήσω. Και να «φορτώνω» πριν από τα ευρωπαϊκά ματς του Δικεφάλου στους ομίλους (αλλά και μετά), σε ισοπαλία και σε ήττα του στα εν Ελλάδι παιχνίδια!

Με αυτή την… αριθμητική λογική, ο ΠΑΟΚ μπορεί μέχρι τον Δεκέμβριο να είναι στο -12 στο πρωτάθλημα! Προφανώς υπερβάλλω. Μόνο όμως ως προς την «συγκομιδή της γκέλας»!

Αν ρωτούσες 100 «ειδήμονες» οι 99 θα σου έλεγαν ότι εύκολα ή δύσκολα ο ΠΑΟΚ θα κέρδιζε στον Βόλο «την ομάδα του Μπέου, που είναι φίλος του Σαββίδη». Θα υπήρχε μάλιστα κι ένας ακόμη πιο… ειδήμονας που (θα) έλεγε πως ο Δικέφαλος θα έκανε τουριστικό περίπατο ακόμη και με την Κ19 του!

Τελικά όπως έχει συμβεί αρκετές φορές οι «ειδήμονες» ΞΕΦΤΙΛΙΖΟΝΤΑΙ από το ίδιο το ποδόσφαιρο. Εν προκειμένω από την θαυμάσια προσπάθεια και τον ιδρώτα των παικτών του Λόπεθ.

Το θέμα μας όμως δεν είναι οι «καμικάζι ειδήμονες» αλλά η πραγματικότητα. Και αυτή δημιουργεί σοβαρά «ζόρια» στον προπονητή του ΠΑΟΚ, τον Αμπέλ Φερέϊρα.

Ο Πορτογάλος μπορεί την Τετάρτη να γράψει με χρυσά γράμματα το όνομά του στη βίβλο του ΠΑΟΚ. Να γίνει ο ΠΡΩΤΟΣ που θα τον οδηγήσει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Ήδη έχει πετύχει να τον φέρει έως εδώ ξεπερνώντας εμπόδια όπως της Μπεσίκτας και της Μπενφίκα. Μεγάλη μαγκιά του.

Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι έχει εξασφαλίσει «ασυλία» στην κριτική. Ασυλία δεν υπάρχει για κανένα επαγγελματία παντού, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο.

Ότι θα έκανε ροτέισον ενόψει Κράσνονταρ ήταν αναμενόμενο. Αλλά ότι θα παρουσίαζε μια γενικότερη «σαλάτα» δεν το λες και φυσιολογικό.

Το δίδυμο Εσίτι, Νινούα μπορεί να δημιουργήσει από τα χαφ ΜΟΝΟ κατά 50%, με τον δεύτερο νεαρό, ο οποίος ακόμη όμως είναι πολύ άγουρος. Ο πρώτος «δεν» με τίποτα. Όχι μόνο χθες, αλλά… ποτέ!

Δύο καινούργιοι μπακ χαφ επίσης από την αρχή με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη χημεία της δημιουργίας. Κι αν για τούτα σκέφτεσαι ότι «είναι λογικό να ξεκουράζει βασικούς και να τους προφυλάξει από τυχόν τραυματισμό», πώς να χαρακτηρίσεις τη διαχείριση του «φορτώνω» από το 56’ ως το 73’ στο ματς πέντε αλλαγές, με τέσσερις βασικούς (δηλαδή στο μισάωρο δεν υπήρχε κίνδυνος τραυματισμού τους;) κι έναν 17χρονο; Μάλλον ως «απόγνωση» γιατί το πλάνο έγινε… αεροπλάνο!

Δεν θα επαναλάβω ό,τι έγραψα μετά τη γκέλα του ΠΑΟΚ στο ματς με τον Ατρόμητο. Δηλαδή πως το ρόστερ του ΠΑΟΚ χρειάζεται μπόλιασμα. Γιατί από τότε ο Δικέφαλος πήρε βασικό σέντερ φορ (ο οποίος έδειξε χθες πως θα τον βοηθήσει πολύ), τον Τσόλακ, πήρε τον Ουαγκέ ο οποίος χρειάζεται χρόνο, εκτιμώ ότι θα πάρει κι έναν χαφ που τον χρειάζεται για να δημιουργεί στο «6-8». Και όσο μπορεί οφείλει να «προσθέσει» στο ρόστερ.

Νομίζω όμως ότι «διαχείριση» χρειάζεται και ο Αμπέλ Φερέϊρα. Δεν είναι ανάγκη να πηγαίνει το ρίσκο στα κόκκινα στην 11αδά και στις επιλογές του στο πρωτάθλημα. Ο ΠΑΟΚ δεν έχει το τεράστιο βάθος ρόστερ αλλά ούτε και την πείρα για να το πράττει επιτυχημένα.

Επίσης ήταν ξεκάθαρο ότι στο Βόλο οι παίκτες του ΠΑΟΚ δεν είχαν προετοιμαστεί όπως έπρεπε πνευματικά από το προπονητικό τιμ. Κι εκείνοι σκέφτονταν… μόνο Κράσνονταρ!

Αντιλαμβάνομαι ότι ο Πορτογάλος δεν κοιμάται γιατί σκέφτεται τους Ρώσους. Και την ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ, το μεγάλο αποτέλεσμα που διακυβεύεται. Όμως ήδη στο πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ είναι στο -4 χαμένοι βαθμοί. Και όπως γνωρίζουμε μιλάμε για ένα πρωτάθλημα στο οποίο ο πρωταθλητής «παθαίνει» μικρές απώλειες. Εκτός κι αν ο Αμπέλ Φερέϊρα έχει ήδη αποδεχθεί πως στον βωμό του Τσάμπιονς Λιγκ η ομάδα του «θυσίασε» ήδη την όποια εγχώρια ανταγωνιστικότητά της, Τότε πάω πάσο… 

Πηγή: sdna

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια